Plan HOOP – Zaandijk

In historisch Zaandijk worden de monumenten als een kostbare ketting aan elkaar geregen. Particuliere initiatieven en betrokken bewoners bewaken zorgvuldig het beeld dat ooit door de geschiedenis geschetst werd. Vaak authentiek, soms in replica. Renovatie wordt op een ambachtelijke manier uitgevoerd. Heel af en toe blijkt een pand niet meer te redden, vanwege een ondeugdelijke constructie. Of blijkt een – veelal houten – karakteristiek gebouw ontmanteld in een loods te liggen. Herbouw met originele elementen. Dat was de opgave bij het monument Hero de Jager. Een bijzonder project. En dat was het!

Monumentale status

Het gebied rond de Zaandijkerkerk is een aantal jaren geleden herontwikkeld. De kerk is gerestaureerd en getransformeerd naar appartementen en ook de openbare ruimte hieromheen is heringericht. Plan HOOP is gebouwd op de plek waar het lang leegstaande kantoor stond van de achterliggende vatenfabriek.

Dergelijke herontwikkeling en herbestemming liggen over het algemeen gevoelig. Zowel de gemeente als betrokken instanties en uiteraard de omringende bewoners gaan wat vinden van nieuwbouw en herbouw. Bij projecten als deze is het zaak de balans te vinden tussen beeldbepalende aanzichten, historische waarden en invulling van de woningbehoefte.

Lagedijk Zaandijk
Nieuw- en herbouw

  • Wonen in pakhuis Hero de Jager
  • Nieuwbouw 2 geschakelde Zaanse woningen
  • Duurzaam karakter
  • Eigen parkeerplaats
  • Achtertuin op het zuidwesten
  • Eigentijdse vertaling

Voorbereidingen 2017
Start verkoop maart 2018
Oplevering Q1 2020