Overdracht of beëindiging onderneming

Een onderneming kan op verschillende manieren worden overgedragen. Is het een BV of NV dan gebeurt dat door middel van een aandelenoverdracht.
Als u uw onderneming wilt overdragen of beëindigen dan is het belangrijk om in vroeg stadium uw account en belastingadviseur erbij te betrekken, maar ook een notaris. Er komen namelijk veel persoonlijke en zakelijke fiscaal-juridische kwesties bij kijken, En dat is bij uitstek het werkterrein van de notaris.

Juridische gevolgen

De juridische ondernemingsvorm is belangrijk, omdat die optimaal moet combineren met de financiële regelingen die u wilt treffen. Daarnaast kan de ondernemingsvorm bepalend zijn voor de belasting die u bij een overdracht of beëindiging van de onderneming moet betalen.

Fiscale gevolgen

De beëindiging van een onderneming gaat altijd gepaard met een afrekening met de fiscus over de stakingswinst. De fiscus heft dan belasting over de winst van de onderneming, waarvan de heffing door allerlei regelingen en faciliteiten vooruitgeschoven is.

Persoonlijke gevolgen

Bij de overdracht of beëindiging van een bedrijf spelen ook persoonlijke zaken een rol. Zo moet u rekening houden met de regels voor het huwelijk (bij voorbeeld huwelijkse voorwaarden) en met erfrechtelijke aanspraken van kinderen bij uw overlijden.

Zaannotarissen adviseert u graag en met verstand van zaken, zodat u op een prettige manier uw zaken kunt afronden.

Wilt u meer informatie over het overdragen of beëindigen van een onderneming?