De Mercurius – Wormerveer

De Dubbele Buurt verbindt de open rivierkades van het Zuideinde en de Zaanweg. Smalle straatjes als het Hennepad en de Schoolkade beelden tot op de dag van vandaag uit hoe kalm het leven vroeger verliep. Aan de Fröbelstraat achter de kunstdrukkerij was een kleuterschool. Aan de ene kant van de steeg werd flink gefröbeld door de kleintjes, aan de andere kant van het hek werd het serieus een vak bedreven. Beide zijden werkten met papier en kleur… Generaties Zaankanters hebben in dit bedrijvige Wormerveerse hoekje gewoond, gewerkt, gewinkeld en gespeeld. Erfgoed als Mercurius krijgt gelukkig een nieuwe bestemming. Een levendige toekomst gloort voor dit staaltje ambachtelijk vernuft. Wonen.

Monumentale status

De kantoorgevel van de voormalige kunstdrukkerij aan de Dubbele Buurt heeft een beschermde status. Dit stukje Zaans erfgoed herinnert aan de bloeitijden van de vorige eeuw. Waarin de oorspronkelijke hal werd uitgebreid met een fabriekshal om plaats te bieden aan de gigantische drukpersen. Een creatieve en inventieve ontwikkelaar voorzag hier vijftig appartementen, met behoud van de statige aanblik en diep respect voor het industriële karakter.

Transformatie biedt toekomst

Pakweg een eeuw geleden kwam de Zaanstreek tot volle bloei, vooral met dank aan de voedingsmiddelenindustrie. Landelijk en zelfs internationaal kregen van oorsprong Zaanse bedrijven voet aan de grond, veelal vanaf de Zaanoevers. Molens maakten plaats voor pakhuizen en fabrieken.  Het huidige leven staat industrialisatie in woonkernen niet meer toe. Veel gebouwen vielen onder de sloophamer der vooruitgang. Gelukkig zijn wij sindsdien zuinig op ons erfgoed. Monumentale bedrijfspanden kregen een nieuwe bestemming en voedden onze ervaring met transformatieprocessen.

Dubbele Buurt Wormerveer

  • Transformatieproject
  • Voormalige kunstdrukkerij
  • 50 één-, twee- en driekamerappartementen
  • Gezamenlijk dakterras
  • Monumentenstatus
  • Loggia’s en entresols
  • Industrieel karakter
  • GBO 40 – 81 m2

Voorbereidingen 2020
Start verkoop september 2020
Verwachte oplevering Q2 2022