Blog Rik Jacobs ‘Keuzestress

Vanaf deze plek wil ik een precaire kwestie met u aansnijden. Het gaat namelijk om opvolging. Niet geheel toevallig een punt van orde bij Zaannotarissen, waar collega Vincent Bos deze zomer met emeritaat gaat. Gelukkig neemt hij wel afscheid, maar gaat hij niet weg. De verantwoordelijkheden uit de maatschap draagt hij in ieder geval over, Volkan Dogan wordt mijn nieuwe vennoot. De Koning vindt het goed en moet alleen nog even een gaatje in zijn agenda vinden om dat officieel te bevestigen.

Vincent Bos is al heel lang notaris in de Zaanstreek. Samen met meester Edzes bestierde hij het notariskantoor waar hij tot op de dag van vandaag resideert. Een paar deuren verder is het laagdrempelige kantoor van Zaannotarissen, de maatschap die 1 april 2016 ontstond uit de fusie tussen Edzes en Bos en Kurk & Jacobs. Om een lang verhaal kort te maken, dat was ‘a rocky start’. Ik viel een paar dagen voor de heuglijke samensmelting ten prooi aan een kwaaie knol en kampte een tijdlang met de gevolgen van een hersenschudding en de noodzakelijke hersteloperaties aan mijn aangezicht. Dat is natuurlijk geen gedroomd begin van de samenwerking. Tussentijds verliet Ferry Kurk de maatschap, kregen we net als iedereen te maken met de Covid 19 beperkingen en breidde tegelijkertijd Zaannotarissen haar werkgebied uit. Inmiddels houden we kantoor op vier locaties. In Zaandam, aan de Provincialeweg, Assendelft, in de Watertoren, in Wormerveer aan de Zaanweg en hebben we archief en ondersteunende diensten ondergebracht in Wormer, aan de Bruynvisweg achter de Stoomhal. De eerste drie plekken zijn passeerlocaties, in Wormer worden alleen besprekingen gevoerd.

Met een vak waarin opvolging en nalatenschap van de klanten centraal staat, moet je het zelf wel goed geregeld hebben natuurlijk. Dat hebben we ook. Dat wil echter niet zeggen dat het gemakkelijk is. Ten eerste de keuze om te stoppen. Waar het beroep in het algemeen gesymboliseerd wordt met oude mannetjes is in werkelijk het zeventigste levensjaar per definitie het laatste jaar waarin de notaris zijn ambt mag uitoefenen. Vincent, weliswaar een oude rot in het vak, laat het liever zo ver niet komen. Na al in een vroeg stadium zijn keuze kenbaar te hebben gemaakt, levert de daadwerkelijke vooravond wel wat slapeloze nachten op, althans, zo stel ik mij voor.

Voor Volkan betekent dit een fijne kans waar hij hard voor gewerkt en lang op gewacht heeft, maar nu het echt staat te gebeuren, blijkt het toch ook wel spannend. Van een comfortabel dienstverband met lichte waarneming naar de zware waarneming met normale notaristaken en volle verantwoordelijkheid voor zijn aandeel in de maatschap, tot volwaardig notaris en ondernemer. Ik weet nog goed hoe ik zelf soms de rillingen kreeg toen het toch heel gewenste ondernemerschap binnen handbereik kwam.

Ikzelf ben nog niet uit mijn keuze. Ben ik blij omdat Volkan mijn maat wordt? Jazeker! Ben ik verdrietig omdat Vincent vertrekt? Ja, dat ook. De bakens worden verzet binnen Zaannotarissen. Met andere trossen, gelukkig minstens even sterk.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl