Blog Rik Jacobs ‘X = kwadraat’

Dat is de Stelling van Meester Jacobs. Niet zo moeilijk te onthouden als die van Pythagoras en hopelijk net zo beklijvend als de relativiteitstheorie. In goed Nederlands, delen is verdubbelen. Wie structureel schenkt, dit goed vastlegt en daar een ANBI gecertificeerd doel voor uitzoekt, kan de strijkstok laten voor wat-ie is: een instrument om de juiste snaar te raken. Volg de regels en dan komt de Tweede Stelling van Meester Jacobs: bruto = netto.

De inspiratie voor deze column komt niet van een diepgewortelde droom om als ziener of genie de boeken in te gaan. Nee zeg. Wie mij kent, slaat zich schuddebuikend op de knieën van het lachen. Vooruitzien lijkt bij mij erg op achteruitkijken en talent voor ingewikkelde formules heb ik al helemaal niet. Voor elke procentpunt intelligentie-quotiënt heb ik keihard moeten blokken. Nou ja. Daar word je groot en sterk van.

De grote, van angst en onzekerheid glimmende ogen van babyreetje Bambi vormen de aanleiding voor deze oproep. Tot het dagelijkse gesnark van de snor begint, u weet wel wie ik bedoel, is het altijd een beetje behelpen op de Nederlandse televisie. Ik zit er gezellig bij, hou een oog half open en een oor zo’n beetje gespitst, maar dagdroom (ahum) een lekker eindje weg. Tot de paix en vree verstoord wordt door de aanblik van dierenmishandeling, kinderkanker en vluchtelingen. De desastreuze gevolgen van overstromingen en hongersnoden mij klaarwakker weer rechtop zetten. Nu weet ik ook wel dat dit de bedoeling is van dit soort ‘tainment’, waarbij ik overigens geen idee heb in welk spectrum tussen ‘info’ en ‘enter’ dit thuishoort. Feit is dat ik mijn virtuele knip al getrokken heb alvorens een rekeningnummer getoond wordt. De schuld van mijn rechterhersenhelft. Die koerst op gevoel.
Jaren en jaren van training, vakinhoudelijke ervaringen, en ja, óók wat huiselijke twisten en gelukkig ook een redelijk ontwikkelde linkerkant van de grijze massa werpen mij steeds terug op mijn eigen Stelling: X = kwadraat. Dat spontane tientje is een druppel op de gloeiende plaat. Hartstikke fijn, wie het joetje niet eert, is de rug niet weerd. Jongere lezers moeten maar even googlen naar de tijden voor 1 januari 2002. Generatiegenoten gelieve de vrije interpretatie voor lief te nemen. Wat echter pas echt het verschil maakt, is de fiscale vermenigvuldiging.

Crowdfunding doet een appèl op onze goedheid. Wat wij nog kennen als Giro 555 doet een beroep op onze gulheid. Substantieel en structureel schenken kan aan elk doel. Maar hoe onderscheid je tranentrekkerij van flessentrekkerij? Transparantie biedt hierbij de beste garantie. Een beetje gevoel. Een aansprekend doel. En een ANBI status. Geen waterdichte bevestiging dat ál het geld op de juiste plek terechtkomt, maar de publicatieplicht van de jaarcijfers verheldert wel het algemene nut. Zoek uit waar het hart ligt, doe een duit in de zak, committeer u voor minimaal vijf jaar, leg dit schriftelijk vast en uw bruto gift is gelijk aan een netto ontvangst. De Stelling van Meester Jacobs, geen hogere wiskunde maar simpelweg delen is vermenigvuldigen.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl