Blog Rik Jacobs ‘Vakmanschap is meesterschap’

Laatst werd ik op een zaterdagavond gebeld, het alarm ging af in onze Wormerveerse vestiging aan de Zaanweg. Nu had ik net een fles ontkurkt, waren de sloffen al aan en prakkiseerde ik over wel of niet een kaasplankje erbij te snijden. Gelukkig was de wijsheid nog in de man en kon ik mijn landelijk gelegen vesting veilig per vierwieler verlaten om het stadse onheil te onderzoeken. Wat kan een kwartier dan lang duren. Want, laat ik het maar eerlijk zeggen, ik ben wel groot en ook best sterk, maar niet heel dapper, vijftien lange minuten bouwde de spanning in mijn maag zich al meer op. Het helse kabaal van de sirene verhoogde de stemming niet erg terwijl ik schichtig de sleutel in het slot wurmde. Niks aan de hand, natuurlijk. Opgelucht kon ik weer terug naar mijn inmiddels gedecanteerde wijn. Wat het geweest is, geen idee. Maar op de terugweg besloot ik wel dat ik dit niet meer ging doen, voortaan moest een professional sneller en veel beter geëquipeerd dan ik zijn leven maar gaan wagen. Ieder zijn vak.

Het inzicht dat ik niet geschikt ben voor de beveiliging zegt niets over mijn kwaliteiten als bewaker. Als een tijger spring ik op de papieren dreigingen van de rechten en plichten van mijn clientèle, ik bouw een virtueel hekwerk om hun bezittingen en maak een onneembare vesting van hun erfgoed. Met mijn speurneus en instinct is ook niets mis, het rechercheren maakt onze dienstverlening compleet en boeiend. Maar iemand in de boeien slaan, dát is niet mijn ding en zal dat ook niet snel worden (ik wil wel ‘nooit’ zeggen maar dat woord gebruikt een notaris niet). Nogmaals, ieder zijn vak.

Ik sta er wel van te kijken hoeveel mensen denken dat bepaalde notaristaken gemakkelijk gestandaardiseerd kunnen worden. Alsof mensen eenheidsworsten zijn! Een portie ambtelijke taal met een lik bevoegdheid, overgoten met de saus van voordeligheid en het grote publiek acht zijn toekomst afdoende geregeld. Natuurlijk zijn er standaardpassages in bepaalde akten, zoals een samenlevingscontract of een testament. Maar dat wil niet zeggen dat er geen bijzonderheden zijn en daar gaat het nu juist om. De notaris heeft niet voor niets jarenlang met zijn neus in de studieboeken gezeten en is met een zwaarwegende reden door de kroon benoemd. Een standaard contract personaliseren en met een handtekening bekrachtigen een compleet afgeronde notaristaak noemen, is een belediging voor de hele beroepsgroep. Dit soort producten verkopen noem ik een belediging van het publiek. Maar het gebeurt…
We overschatten allemaal wel eens onze eigen kennis en kunde, dat deed ik ook toen ik als een dolle stier naar mijn bedreigde territorium galoppeerde. Voor mij was de constatering van ongeschiktheid al snel voelbaar, vooral in de maagstreek. Een juridische uitglijder echter wordt pas als zodanig herkend als het te laat is. Dat lijkt me een onaanvaardbaar risico voor een paar tientjes voordeel. Maar ja, ieder zijn vak.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl