Blog Rik Jacobs ‘Vakantiefilter’

Ik weet natuurlijk niet hoe vakanties bij u gaan, maar deze ondernemer is steeds meer geneigd om de mobiel uit te zetten, mail te negeren en vooral ver weg te blijven van de online informatiekanalen zodra we de grens passeren. Papieren nieuws oké, da’s toch water onder de brug. In Italië genieten van een twee dagen oud krantje roept zelf nostalgische gevoelens op. En nee, dat komt niet omdat het erop lijkt dat het goedkomt tussen Wesley en Yolanthe, Marco en Leontine, Linda en Jeroen. Of toch niet. Zelfs het nieuws dat onze kroonprinses Amalia zich graag bekeert tot het Amsterdamse studentenkorps die een nogal, euhm, bijzondere kijk heeft op dames is – weliswaar ondersteund door een stevige en authentieke cappuccino – om te smullen. Zelfs als later blijkt dat zij kennelijk betere adviseurs heeft dan Prins Pils destijds.
Verscholen achter een krant en groot model zonnebril genieten wij, mannen én vrouwen van een zekere leeftijd, van fladderjurkjes en tienertorso’s. We zijn wel weer woke als het regent. In ons krantje lezen we over protesten, crises, prijsstijgingen, omzetdalingen en de vakantie van Rutte. Dat was eergisteren dus je daar bij zo’n aanblik druk over maken? Geen enkele zin.
De informatiemachine af en toe een periode doelbewust laten vastdraaien is goed voor een mens, zo heb ik gemerkt. Je hóeft niet meteen te reageren. Problemen lossen zichzelf soms op. Wat? Problemen zijn dit pas als je er een drama van maakt. Tot dat moment zijn het uitdagingen of zelfs kansen. U snapt wat voor leesvoer ik tijdens de vakantie gebruik om in slaap te vallen…

Wanneer dit verslag van mijn zen u onder ogen komt, ben ik waarschijnlijk allang weer teruggevallen in mijn oude gewoonten. Rondrennen, vakliteratuur scannen, netwerken, met één oog op de klok en het andere naar de agenda, vergaderen en gelukkig ook heel veel goede gesprekken voeren. Dag voorbij, snel naar huis. Daar wachten nieuwe taken. De dagelijkse beslommeringen plus de to-do-lijst die een zwak moment gedurende de vrije periode verraadt.
Dan zitten we met z’n allen weer bovenop het nieuws, volgen de ontwikkelingen in de vastlopende woningmarkt, stijgende en weer dalende rentes, de stikstofcrisis, energieprijzen, koopkrachtverlies, klimaat. Proberen we de onzekerheden op het wereldtoneel een beetje van ons af proberen te zetten. Worden onze angsten weer gevoed door berichtgeving waarvan geruststelling uitblijft. Mijn generatiegenoten en ik zijn grootgebracht met het adagium ‘geen nieuws is goed nieuws’. Dat geldt kennelijk nog steeds, goed nieuws is geen nieuws.

Geloof mij als ik bezweer dat ik mij vanachter een hemelse spaghetti vongole heb voorgenomen om mijzelf voortaan iets meer te limiteren met alcohol, chocola, chips en nieuws. De eerste drie ingegeven om lichamelijk gezond te blijven, de laatste puur voor de geest. Ik sluit mij af voor zorgen over Dré, Danny of Donnie.

Feiten. Nieuws van gisteren, maar tot op de dag van vandaag en morgen nog steeds actueel, dat wordt mijn nieuwe zen. De tijd is het filter. Hoop dat dit mij beter lukt dan die andere voornemens.

Hartelijke groet,

Meester Rik Jacobs,
Notaris bij Zaannotarissen
r.jacobs@zaannotarissen.nl

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl