Blog Rik Jacobs ‘Trots op ons

Het is zo leuk, beste lezers, om mijn vak uit te dragen. Het is ook zo fijn, beste vrienden (want dat mag ik na pak ‘m beet twaalf jaar columns best zo voelen, vind ik) om mijn beroep te hébben. Ik ben notaris en daar ben ik trots op! Nu niet meteen denken dat Meester Rik op een of andere dure maar desondanks op totale onthouding gebaseerde Goa-retraite de kracht in zichzelf gevonden heeft. Of zijn toch wat taaie literatuurlijst heeft uitgebreid met ‘Tien stappen’-zelfhulpboeken. Of, nog sterker, sinds het leven weer eens een leermomentje uitdeelde zijn ‘inner guru’ omhelst en koestert…

Nee zeg. U kent uw pappenheimers inmiddels wel, toch? Meester Rik zweeft alleen na het nuttigen van te veel glaasjes gerstenat. Stuiteren echter is een heel andere beweging. De ware Jacobskenners wijten dit aan puur enthousiasme over de dagelijkse praktijk, het contact met de clientèle, de interactie met de teams, het uitzicht vanuit de Watertoren… Volkomen terecht. Want nogmaals, ik ben notaris en daar ben ik trots op.

Nu zijn wij ook wel een heel erg vooruitstrevend notariaat. Al zeg ik het zelf. Jaren geleden al vonden wij dat er best wel wat beter op de portemonnees van huisbezitters-in-spé gepast mocht worden. Leek het ons logisch dat er ook wat middelen voorhanden bleven voor bijvoorbeeld nieuwe gordijnen. Dus zochten wij naar besparingsmogelijkheden binnen onze eigen dienstverlening. Doken wij met het hele kantoor in een digitale bubbel om dat voor elkaar te krijgen. Met het adagium ‘standaardiseren waar het kan, maatwerk blijven leveren waar dat moet’ vast in het vizier verzonnen wij de Notarisfabriek, de voorloper van het huidige notarisvannu.nl. Een vehikel dat de tijd ver vooruit was, een duwtje kreeg van CoVid-19 waarna de digitalisering definitief mainstream werd en de weg vrijmaakte voor de volgende stap.

Notarisvannu.nl is een online plek waar we koopovereenkomsten, hypotheekaktes, leveringsaktes en samenlevingscontracten vlot en vooral voordelig regelen. Geheel volgens geldende notariële normen, inclusief het persoonlijk ondertekenen op één van onze Zaanse locaties.

Met overzichtelijke stroomschema’s hebben wij de processen gevisualiseerd. Zowel de leesfanaten als de beelddenkers filteren vlot de informatie en volgen het stappenplan. Het stevig versleutelde online dossier bevat belangrijke documenten, hier kan alles wat nodig is voor de akte ge’up- en download worden. Deze digitale datakluis is een vesting, net zo onneembaar, en dus veilig, als ons fysieke archief.
De communicatie loopt zoveel mogelijk via whatsapp, e-mail en dit online dossier. Onpersoonlijk, zegt u? Heeft u pubers thuis? Die verspillen toch ook geen tijd met datumprikken, vooruitplannen, reistijd, afzeggen, koffiedrinken of zelfs zoiets triviaals als interpunctie? Nou dan! Wij gaan juist met de tijd mee doordat we dure manuren, pardon, mensuren besparen, zowel binnen ons kantoor als aan klantzijde.

Al die tijd die wij met z’n allen besparen door de online behandeling van relatief veelvoorkomende akten vloeit weer terug naar onze tarieven. Zodat toekomstige huisbezitters en verstandige samenwoners, al of niet in combinatie, hier ten volle van profiteren.
Kijk, en dáár is deze notaris heel trots op!

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl