Blog Rik Jacobs ‘Stadsnomaden’

December vraagt om reflectie. Lessen trekken uit het voorgaande jaar om plannen te maken richting de toekomst. Nogal een opgave in tijden van beperkte bewegingsvrijheid en de bijbehorende sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Als de hardnekkigheid van de coronacrisis de opmaat is voor de aanstormende klimaatcrisis kunnen we met z’n allen de borst wel natmaken. Gelukkig leren we er ook wat van.

Ook binnen een traditioneel vak als het notariaat plukken we de vruchten van digitalisering en dataficatie. Zo blijkt thuiswerk op gezette tijden best mogelijk en beheersen we het Teams-en inmiddels dusdanig dat we lekker vlot door de agenda heen schieten. Als het aan mij ligt, houden we beide aspecten erin met af en toe een fysieke bijeenkomst voor de leuk. Met onze drie vestigingen door heel Zaanstad zou ik anders veel vaker in de auto zitten in plaats van mijn ivoren toren (lees, de negende verdieping van De Watertoren). Nu een nieuwe verhuizing veel aandacht vergt, is het prettig als reistijd althans voor een deel wordt weggestreept.

Zaannotarissen draait inmiddels de hand niet meer om voor een verhuizing. Daarin hebben we de afgelopen jaren heel wat ervaring opgedaan. Van De Weer naar de Zeemansstraat. Daarvandaan naar de Provincialeweg, naar een kantoor bij het station en stadhuis. Onderwijl hebben we de portefeuilles van achtereenvolgens Vanderveen, Lamers en Hofman overgenomen. Drie jaar geleden richtten we de nevenvestiging in Assendelft op. Collega Bos, die zich na de pensionering van Edzes bij Zaannotarissen aansloot, barstte aan de Zaanweg dusdanig uit de behuizing dat we uitkeken naar een alternatief. Dat vonden wij aan Plein 13. De standing van het voormalige Dekkerpand past perfect bij de statuur van het notariaat. Vinden wij. De liefde voor gepolijst marmer, gewreven houtsnijwerk en klassieke lambrisering speelt natuurlijk ook mee. Innovaties passen prima binnen een nostalgische setting. Snoeren en servers kun je wegwerken, in schermen schuilt een zekere schoonheid.

Helaas is het nog niet zover, het monumentale pand moet ingrijpend gerenoveerd worden om te voldoen aan de normen waar het Rijk, de gemeente, de eindgebruikers en het klimaat om vragen. Die verschillende belangen, wensen en eisen schuren en de bouw is fors vertraagd. De gewenste ademruimte voor onze cliënten en medewerkers kon echter niet wachten. Vlak naast het kantoor van Vincent Bos, betrokken wij in no-time een tijdelijke locatie. Gelukkig hebben we dat aangepakt zoals we álles ondernemen: doordacht en gedegen. Want we zitten er nu al een poos langer dan verwacht. Al die bewegingen van lopende dossiers, kluizen, kasten, mappen en archieven zouden onze ruggen hebben gekost als we niet al in een vroeg stadium aan het digitaliseren waren geslagen.

Elke verhuizing geeft hoofdbrekens. Technieken, innovaties en ervaringen uit het verleden ten spijt. Zodra we definitief onze derde vestiging op Plein 13 nummer 1 openen, doorbreken we de trend… Ons goede voornemen voor 2022 is een laatste verhuizing, naar een plek waar we elkaar ontmoeten, ons op de toekomst richten en de volgende crisis het hoofd bieden. Af en toe thuiswerken en soms virtueel vergaderen houden we erin!

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl