Blog Rik Jacobs ‘Smullen’

Ik zal het maar eerlijk bekennen. Ik ben een liefhebber van celebs, gossip en juice. Sinds ik weet wat het is dan. Dat is mij vorige week uitgelegd. Ik moet bekennen, dat ging gepaard met veel gerol met de ogen en mismoedig schuddende hoofden, ontstelling over zoveel onwetendheid. Gelukkig werd dit weggeschreven als leeftijdsdingetje. En nog gelukkiger, ik voel me niet snel gediscrimineerd, geschoffeerd of gekleineerd. Dan tik ik ook nog eens de twee meter aan dus dat laatste vormt fysiek alleen al een uitdaging. Good for me!

Sinds ik werd ingewijd in de wereld van de influencers en hun posse, kijk ik wel eens naar YouTube, een tiktokfilmpje of een vlog. Wat zien die mensen er goed uit! Zelfs als ze heel woke een vetrol showen, kan ik geen putje of pukkeltje ontdekken. Een reden waarom ikzelf de digitale wereld die aanblik bespaar. Hashtag fatshaming. Hashtag proudofmybody.

Af en toe zet ik een podcast op mijn bijna onzichtbare earplugs. Lekker luisteren naar niksigheid zodat ik niet teveel word afgeleid tijdens het autorijden, verjaardagsvisite of vergadering. En passant strijk ik heel wat levenslessen op!

Ik heb u meermaals verteld dat het notariaat vooral bestaat uit veel leren, veel lezen en nog meer bijleren. Welnu, langs deze virtuele en wat speelse weg komen de lessen gewoon naar me toe. Oké, zo’n praktijkvoorbeeld is iets anders dan de precedenten die we normaliter tot ons moeten nemen. En heel wat smeuïger gebracht…

Zo discreet als wij altijd zijn geweest en, wees gerust, zeker zullen blijven, zo open en bloot worden de vetes over bedrijf, kind, huis en geld binnen Bekend Nederland uitgevochten. Bij de familie H. leidt ruzie nummer 384 tot een rel over de nalatenschap. Had niet gehoeven. Verder wordt naar verluidt de laatste wijziging in het testament van wijlen des B. aangevochten door de eerste leg. In die ene zin zit zoveel leed dat voorkomen had kunnen worden. Gesteggel over waterkokers, maar wel een hele speciale, en al of niet geschonken klokken, onmin over bezoekrecht en wie neemt Umberto T. in huis? Had allemaal van tevoren geregeld kunnen zijn. En dit is slechts één week, hè!

Marketing hoef ik in ieder geval niet meer te bedrijven. Iedereen die het shownieuws volgt, begrijpt nu dat echtscheidingen en vooral erfkwesties zich achteraf maar heel moeilijk laten regelen. Regeren is vooruitzien, wees duidelijk over de intenties en zet dat op papier. Liefde is nu eenmaal niet altijd voor eeuwig, ook al voelt het nu wel zo. Laatste wensen mogen geen vragen oproepen. Niet één, twee of zelfs twintig jaar later. Zorg dat alle betrokkenen weten wat er bedoeld wordt.

Anders gaat het nageslacht rollend over straat. Komen ze pas tot stilstand onder de strenge hamer van de rechter. En dat is ook maar een mens.
Na een week luisteren, glimlachen en grimlachen ben ik het eerlijk gezegd alweer een beetje zat. Ik pers wel een sinaasappel uit. Net zo zuur, maar veel beter voor je gezondheid!

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl