Blog Rik Jacobs ‘Relevant’

Nu! Ongetwijfeld hebt u een associatie met dit woord. Twee letters. Alleen van betekenis in deze volgorde. In de gebiedende wijs gebruikt is het woordje meestal kansloos, zeker als de gesprekspartner zich tussen de peuterleeftijd tot en met de puberleeftijd bevindt. Als het om iets anders gaat dan anders koud-wordende pannenkoeken, pizza of patat, word je gewoon keihard genegeerd.
In het zakelijk verkeer klinkt het gebod vaak geluidloos. Kin omhoog, priemende ogen en door de linkerheup zakkend om de ander tot onmiddellijke actie te dwingen. Of dat werkt, heeft alles met diens onverstoorbaarheid van doen te maken. Mij strijkt het dwingende aspect van een uitgesproken uitroepteken sowieso tegen de haren in. Haal dit weg en je krijgt een heel ander woord. Zelfde twee letters, eveneens in een vast patroon, maar dan met een uitstraling van modern, meegaand en maatschappelijk bewust. Klare taal voor de tegenwoordige tijd, met aanpassend vermogen. Nu.

Ons vak richt zich veel op ‘toen’. Oude en nieuwe gebruiken, wetten en regels. Eenmaal beschreven en geïmplementeerd is het een historisch feit, waarnaar onze beroepsgroep handelt. Geschiedenis kan een dag of een paar eeuwen oud zijn, een feit is een feit en dat was toen.
Het notariaat kijkt ook graag naar ‘later’. Gelukkig maar, anders zou de mensheid er al snel een potje van maken. Wij scheppen nog enige orde in de samenleving, door aktes en contracten op te stellen, daarin te beschrijven wat de rechten en plichten over en weer zijn en sancties op te nemen voor het geval het toch misgaat.

Je zou er niet aan moeten denken dat geen enkele hypotheekafspraak meer vastligt in een akte. Wie leent er dan nog? En sterker – wie leent er dan nog uit?
Net zo onvoorstelbaar is dat we altijd uit liefde en met blind vertrouwen in een verbintenis stappen, waar inbreng van geld en goed niet zijn geboekstaafd. Terwijl de helft van de relaties strandt? Het verdriet over een breuk is al groot genoeg om óók nog gesteggel te krijgen over de verdeling. Dromen is romantisch, maar vergeet vooral niet na te denken over de toekomst.

We kunnen dus best stellen dat notarissen ‘toen’ beheersen om ‘later’ te kleuren. Lekker onbescheiden, meester Jacobs, zult u zeggen. Kom nu maar weer terug op aarde. Plaats jezelf, jouw ego en de beroepsgroep gewoon weer in het ‘nu’.
Nou, dan heb ik nieuws. Dat hebben we al gedaan. Met Notaris VanNu is een online dienstverlening opgezet waarbij alle kennis en kunde van ‘toen’ een vertrouwd, gestructureerd en gefundeerd ‘later’ oplevert. Met moderne middelen meten we de behoeften en bieden standaard waar het kan en maatwerk waar dat moet. Voor de toch al zo dure fases in het leven, als je gaat samenwonen en/of een huis kopen, is besparing van tijd, energie en geld altijd welkom. Dat hebben wij eenvoudig, toegankelijk en voordelig gemaakt, zonder het persoonlijke aspect van ons vak te verliezen. Want zo blijven we bij. Als de Notaris VanNu.

Notaris VanNu is een initiatief van Zaannotarissen en bedoeld als aanvullende online dienstverlening.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl