Blog Rik Jacobs ‘Nieuwe grenzen aan oude waarden’

Nu het teamsen voorbij is en we elkaar weer in levende lijve ontmoeten, aan de vergadertafel, bij de koffiemachine of het kopieerapparaat, weten we massaal weer waarom we het zo’n verademing vonden om vanaf de keukentafel verbinding te maken. Geen onbewuste signalen, geen steelse blikken, no body-language en ab-so-luut geen aanrakingen. Niet per ongeluk. Niet expres. Hoefde zowel gevende als ontvangende partij niet over na te denken. Ik weet natuurlijk niet wie apart virtueel contact hadden om zich heimelijk te bescheuren over de in zijn kuif verstrikte airpodjes van Rik of de beslagen bril van Vincent, die weer eens vergeten was zijn mondkapje af te doen. Wil ik ook niet weten. De kans is volgens mijn kinderen niet zo groot dat wij met onze onhandigheden worden geconfronteerd, het notariaat is niet ‘juicy’ genoeg. Gelukkig maar.

Tegenwoordig wordt ons leven verrijkt met een zakformaat machientje dat onze agenda beheert, de sociale contacten bijhoudt, allerlei dingen opzoekt, muziek opzet, de kachel lager zet en met een beetje goede wil nog terugpraat ook. Uit zichzelf. En o ja, het is ook nog een telefoon. Met beeldfunctie. Zodat je in de auto toch nog kunt zoomen, teamsen of facetimen en onderwijl elkaars onderkinnen telt, want ‘and I only say this once’. Van. Onderaf. Is. Niemand. Knap! En dat is niet de enige les die we dit jaar leerden van onder meer een muziekvirtuoos en een voetbalgenie.

We kunnen acuut, ad hoc, álles altíjd filmen. Fotootjes maken. Audio opnemen. We kunnen inbreuk plegen op iemands recht op privacy. Schermafbeeldingen maken van een uitglijder op een social. Of een voor een ander bijzonder gênant moment vereeuwigen. Leuk voor de rest van de wereld. Goed voor de curriculum vitae ook. Of het zelfrespect. NOT!

Als we toch iets geleerd hebben van de coronatijd is het dat afstand houden misschien zo gek niet is. Even stilstaan, nadenken en proberen in te voelen. Voordat we voor de ‘quick hit’ gaan.

Laten we het vooral een beetje beschaafd houden. En alleen vastleggen wat dit ook waard is. Het is onze nalatenschap.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl