Blog Rik Jacobs ‘Loslaten’

Een deel van onze clientèle komt hier aan tafel om hun vermogen weg te geven. Zij bepalen wie, nadat zijzelf het moede hoofd te ruste hebben gelegd, in welke mate in materieel opzicht profiteert van hun verscheiden. Zij denken na over hun aardse bezittingen en het feit dat zij daarvan niets kunnen meenemen naar het hiernamaals. Gevallen waarbij ik weinig moeite heb de ratio op te zoeken en als nuchtere notaris de wensen in niet mis te verstane bewoordingen te vervatten. Het opmaken van een testament is het begin van loslaten, beseffen en accepteren dat het leven eindig is en in staat zijn daaroverheen te kijken.

Passeert er een koopakte, dan is er ook altijd een loslatende partij, de verkoper. Blij en opgelucht maar wie kent niet het schrijnende buikgevoel als je langs een oude woonstek komt? Een tikkeltje nieuwsgierigheid, vermengd met wat nostalgie en een sprankje jaloezie. Niets menselijks is ons vreemd en we hebben daar nu eenmaal een stukje van onszelf achtergelaten.

Er zijn ook zaken die zomaar de innerlijke vrede die ik doorgaans voel in mijn vak behoorlijk op zijn kop zetten. De doos met tissues is paraat als er een echtscheidingsconvenant op de rol staat. Twee voormalig geliefden komen naar de notaris om hun huwelijk officieel te beëindigen, geld en goed te verdelen en sluitende afspraken over het welzijn van de kinderschare te maken. Vaak blijkt dat dit het eerste echte gesprek is na de fysieke verwijdering. Hier wordt afscheid genomen van het leven samen. Zelfs als één der partijen staat te popelen om aan een nieuwe fase te beginnen en misschien zelfs al een voorschotje hierop heeft genomen, komen de intenties van vroeger in mijn kantoor boven water.

De wisselende mate waarin verschillende processen uiting krijgen, maakt mijn rol spannend en het vak bijzonder
boeiend. Misschien klinkt dat een beetje als ramptoerisme, maar ik hou nu eenmaal van menselijke emoties.

Loslaten is nooit gemakkelijk, maar hoort nu eenmaal bij het leven.

Hartelijke groet,

Meester Rik Jacobs,
Notaris bij Zaannotarissen
r.jacobs@zaannotarissen.nl

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl