Blog Rik Jacobs ‘Imago’

Tja. Reputatie. Net als grote neef Vertrouwen komt het te voet en gaat het te paard. Mits u, beste lezer, de laatste tijd onder een steen geleefd heeft, kon u dit galopperende fenomeen real time zien voltrekken. Gevierd, gevallen, gefilmd, verguisd. Tegenwoordige tijd en realiteit. Waar wij vroeger baldadig modderkluiten tegen de net gelapte schoolramen keilden, staat het huidige grut er direct gekleurd op. Betrapt! Stiekem roken in de fietsenstalling? No way, ouders zitten direct in een driehoeksgesprek te praten over de toekomst van hun rebelse tiener. Schiet je uit de slof tegen een zielige senior die nu al voor de vierde keer die booster tegen je schenen ramt en en-passant naar de plek vóór je in de rij manoeuvreert? Diverse handen worden opgestoken, met daarin een mobiel. Camera’s gericht op jouw rode gezicht. Rij je drie kilometer te hard? Geflitst! Bescheiden boete, vette administratiekosten. Sta je te pinnen? Het wordt geregistreerd. Of denkt u dat het toeval is, dat de camera een criminelendetector heeft en pas aanspringt als een transactie dubieus lijkt? Precies!

Aan ons, notarissen, wordt tenminste nog gevráágd om een en ander vast te leggen. What if-scenario’s te schetsen zodat onze cliënten hierop kunnen voorsorteren. Maar ik moet natuurlijk eerlijk zijn, ook ik schrik nog wel eens van de schade die een faux-pas tegenwoordig oplevert. Begrijp me goed, ik heb zelf het hart op de tong en het kan soms even duren voordat ik doorheb dat de sfeer dreigt om te slaan. Eén lollig bedoelde opmerking te veel of te ver en daar heb je het gladde ijs. Nu sta ik niet als charmeur te boek, laat staan als een soort womanizer. Zelfs mijn Porsche wordt gewoon als werkpaard gezien en niet als ‘babe magnet’. Kwestie van de juiste reputatie. Maar zelfs die goedmoedige Meester Jacobs verheft wel eens zijn stem, en dan niet om te roepen dat de koffie klaar is. Ik ben ook maar een mens.

Waar het de laatste tijd vooral over gaat, is de weelde van de roem. Weten dat jouw woede, wangedrag en lustgevoelens op wat voor gevoelige plaat dan ook worden vastgelegd. Denken dat dit toch onder de pet blijft omdat de status onaantastbaar lijkt. Dreigementen, tegenwerking en afkoopregelingen worden afdoende geacht. Hoe. Is. Het. Mogelijk!
Achter elkaar zagen we ze van hun voetstuk vallen.

Een notaris opereert vooral in de luwte. Enigszins opgelegd omdat er met betrekking tot advertenties terughoudendheid wordt geëist en dus ook betracht, want wij zijn een gehoorzame beroepsgroep. Wij moeten onze naamsbekendheid vooral hebben van hard werken, kwaliteit leveren en onbesproken gedrag. Niet omdat we als hoge boom bang zouden zijn voor veel wind, maar juist omdat we meer aandacht geven aan stevige wortels en nieuwe loten zorgvuldig selecteren op de juiste kenmerken. Die niets te maken hebben met kleur, maar alles met capaciteit. Natuurlijk breekt er wel eens een tak af, maar alert zijn op voorspellend gekraak voorkomt verregaande schade en persoonlijk leed. Inderdaad, ook slechte publiciteit is publiciteit. Wij gaan voor goede reclame.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl