Blog Rik Jacobs ‘Hand- en hoofdwarmer’

Mensen vragen mij wel eens of ik nou eigenlijk wel een leuk vak heb. Het notariaat heeft nu eenmaal geen flamboyante uitstraling. Verbazing over mijn achtergrond vat ik dan ook maar op als een compliment. Met opgroeiende kinderen moet je elk spoortje van te hip bevonden worden koesteren anders is het snel gedaan met de eigenwaarde.

Maar een leuk vak heb ik zeker. Want alle aspecten van het leven passeren hier mijn bureau. Stellen die hun leven met elkaar gaan delen, mensen die een huis gekocht hebben. Mensen die bedrijven starten, hun goed beschermen, hun geld weggeven… noem een aspect aan een mensenleven en op een of andere manier krijg ik er als notaris mee te maken. Mijn favoriet is de schenking met de warme hand. Heerlijke omschrijving ook, je weet meteen wat er bedoeld wordt.

En gelukkig komt het meer voor. Zolang het voor een woning of hypotheek bestemd is, mag je zelfs tot een ton euro belastingvrij schenken. Ik heb heel wat blije mensen aan tafel gehad. Daarom heet het zeker ook jubelton.

Een voorbeeld: pap en mam hebben grond, geen postzegel, ook geen voetbalveld maar gewoon een leuk stuk erf. Zij zitten er warmpjes bij. Heerlijk voor ze natuurlijk en ze genieten er ook van. Mooie vakanties, elektrische fietsen en elke vijf jaar een nieuwe auto. Nu willen ze naar een appartement en de opbrengst van hun huidige bezit aanwenden om de kinderen een kans te geven op een (betere, grotere, duurzamere) koopwoning. De oudste dochter is 42 jaar. Zij moet schenkingsbelasting betalen. De jongste zoon is 38 jaar, hij niet. De middelste tikt deze zomer de vier kruisjes aan dus enige haast is wel geboden.

Het hele gezin zat om onze grootste vergadertafel om de mogelijkheden door te spreken en vervolgens knopen door te hakken. Pap vatte het uitstekend samen: ‘We zitten hier om te voorkomen dat een warme hand voor heethoofden zorgt!’ En zo is het. We hebben de hoeken van de wet en de tijdelijke vrijstellingen verkend om ieder kind conform hun huidige en toekomstige recht te kunnen bedelen. Pap en mam gaan verhuizen.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl