Blog Rik Jacobs ‘Ego’

Met verbazing zie ik om me heen hoe snel een karaktermoord gepleegd wordt. Ongetwijfeld terecht. Grijpgrage vingers, ongepaste ‘grapjes’ en regelrecht wangedrag dienen in de kiem gesmoord te worden. Mogen beslist niet uitgroeien tot de inmiddels bekende en breed uitgemeten proporties. Weer kukelde een icoon van zijn sokkel af. Wel het jaar van de teleurstellingen hoor, 2022. In mensen vooral. Gelukkig komen we snel over het verlies van decorum van televisiepersoonlijkheden heen. Erger wordt het als dit dichterbij gebeurt.

Als notaris word je al snel bewust gemaakt van omgangsregels. Natuurlijk krijg je dat mee van huis uit, maar we zijn allemáál jong geweest. Hebben onbezonnen in de lampen gehangen of op de bar gedanst. Onbewust, of beter gezegd onoplettend, een hand gepakt waar een vinger gegeven werd. Laat staan dat we geuite beledigingen volkomen legitiem vonden. We werden zelf ook geregeld uitgekafferd. Alleen, het had zijn grenzen. Ik herinner de schok als mij de les gelezen werd door een meisje, maat of meester. Tijdens de studie hadden de Meesters-hoogleraren de wind er goed onder, die joegen ons genoeg schrik aan door met Artikel 8 van de Wet op het Notarisambt te zwaaien. Daarin staat namelijk dat je gevoeglijk tien jaar studie door het putje kunt spoelen als er wangedrag op je conduitestaat genoteerd wordt. Voor altijd.
Debatteren en discussiëren zijn hobby’s van de gemiddelde rechtenstudent, maar met dit schrikbeeld was het klip en klaar waar een aankomend notaris zich aan diende te houden. Wat wij toen stout en dus stoer vonden, wordt een gênant incident in je Abraham-ABC.
Gij zult niet stelen, doden en elkaars vrouw begeren, vaste restanten van een vrome jeugd en degelijke opvoeding. De andere zeven ben ik even kwijt. Maar ongetwijfeld heeft er één te maken met je respectvol gedragen. Naar je vader, moeder, de melkboer en zeker je medewerkers. De eerstgenoemde drie oefenen openlijk hun macht uit. Een team echter is afhankelijk van de nukken van een werkgever, maar heeft wel de macht om te zorgen dat chagrijn zich niet ontpopt tot agressie, ook als die zich op een passieve of te ‘lieve’ manier uit.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl