Blog Rik Jacobs ‘BZV’

Het is inmiddels vaste prik bij ons thuis op de zondagavond: Boer zoekt Vrouw. Ja, wij Jacobsen houden wel van een romantisch thema. MAFS heeft het gat een tijdje opgevuld, maar dat trouwen en meteen weer scheiden stuit mij toch teveel tegen de borst. Al die andere afkortingsprogramma’s met verleidingsspelletjes en vastigheid zoekende vrijgezelle BN’ers kunnen ons gestolen worden. Nee, geef ons maar de boerenbonten romantiek van BZV. Gezellig!

Dat sommige boeren de steun van koppelaarster Yvon kunnen gebruiken, snap ik. Soms zit de schoonheid van binnen. Maar er zitten toch boeren bij waar half vrouwelijk Nederland wel een beschuitje mee schijnt te willen eten. “Die zal dan wel een rotkarakter hebben,” is mijn ietwat kinderachtige, want door afgunst gedreven, reactie op het gezwijmel. Met zijn mouwen opgerold tot boven zijn spierballen tilt hij de overvolle postzakken boven zijn hoofd. En die zoekt een vrouw. Op tv. Omdat hij er anders geen vindt… Yeah, right…

De boer zoekt helemaal geen vrouw. Nee, hij zoekt een boerin. Eentje die van aanpakken weet en zich, zonder blikken of blozen, tot haar oksels in de modder of erger laat wentelen. Die eindeloos schept en spit en kruit. Die twee extra handjes heeft, die zelfs de grootste, sterkste en stoerste vent soms gewoon nodig heeft om de klus te klaren. Die helpt het huishouden te verlichten. Zo’n struise meid. Of kerel natuurlijk, of toch meid, voor de zoekende boerin. Gelukkig hebben zij Yvon en komt het helemaal goed.
Over samenlevingscontracten hoor ik Yvon echter helemaal niet praten in de uitzending. Wel over hoe dapper het is om huis en haard achter te laten voor een nieuw avontuur. En de liefde natuurlijk. Maar als zo’n zoekende boer (of boerin) publiekelijk zijn (of haar) betere helft heeft gescoord, betekent dit meestal dat die zich stort in de klei, het veem of de shit…

Best leuk, een uurtje romantiek op zondagavond. De realiteit is weer voor de rest van de week. Waar verstandige mensen een samenlevingscontract sluiten. Ter bescherming van huis, haard, de kinderen en elkaar. Dat is pas echte liefde!

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl