Blog Rik Jacobs ‘Niets dan de waarheid’

Bij het notariaat passeren dagelijks de pieken en dalen van het leven. Nu word ik mateloos geïntrigeerd door de mens en diens beweegredenen dus dat treft. Elke dag kom ik wel een puzzel tegen waar de tanden stevig in mogen verzinken. Het praktijkvoorbeeld hieronder betreft een liefdesrelatie, maar sluit naadloos aan bij elke verbintenis.

Ik kreeg een koppel aan tafel dat de wens uitte om met elkaar te trouwen. Heel normaal. Ze zochten handvatten voor huwelijksvoorwaarden. Ook niet ongewoon. Wat het spannend maakte, was het verschil. Hij een harde werker, spaarzaam en degelijk. Zij? Zo mogelijk een nog hardere werker, maar spontaan, flamboyant en impulsief. Waar bij hem de gestage inkomensstroom een steeds groter tegoed vormde, hingen bij haar de financiën aan elkaar met een patchwork aan kredieten en leningen.

Sinds de gemeenschap van goederen officieel intreedt ná de huwelijksvoltrekking en ieder voor zich blijft beschikken over het daarvoor opgebouwde (non-) kapitaal lijkt het niet erg ingewikkeld. Dat is het ook niet. Je legt vast in de huwelijksvoorwaarden wat van wie is op welk moment en wie verantwoordelijk is voor welke schulden en bezittingen. Clean break? No prob! Schuldeiser? Dat naast de kale kip een gebraden haan op hetzelfde adres ressorteert, wordt bij akte ontkracht. Mis! Poes!

Elke incassant, waarvan de fiscus een wel heel schrijnend voorbeeld is gebleken, ruikt de nabijheid van geld. En voert de druk navenant op. Tot het punt dat zelfs in Den Haag tot diepe schaamte heeft geleid. Gooi cijfers op tafel, blauw, rood, en zwart, bespreek alles. Hoeveel verdien jij, wat haal ik op? Spaar jij al je hele leven? Ik niet! Waar geef jij het meeste aan uit, wat vind ik belangrijk? Als jullie er dan in slagen de balans tussen ‘krent’ en ‘spend’ te vinden, ben je voor elkaar gemaakt. Dat leg ik graag vast.

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl