homepage
line

Vloeiend Zaans

Onder druk wordt alles vloeibaar. Zelfs de meest verstokte digibeet heeft zichzelf de afgelopen periode moeten heruitvinden. Onhandig studderen met Zoom en Skype en Google Meet en Hangouts en Whatever, sorry Whapsapp. De jongste bediende die je door het online vergaderproces leidt. Aan de telefoon, die er absoluut niet voor gemaakt is om tussen een schouder en een oorschelp te klemmen. "Nee, Rik. Op die wafel moet je klikken. Rechtsboven. Negen puntjes, ja. En dan je gmail account kiezen. O. Heb je niet. Heb je niet of weet je niet?"

 

Plotseling een zwart scherm. Paniek! Ah, de oplader is door een thuislerend kind in gebruik genomen. De vloek van ordelijkheid. Anderen weten feilloos jouw spullen te vinden. Jij niet meer. Na een trage heropstart, die je benut voor een bakkie troost, bel je de jongste bediende weer terug. "Ja Rik. Heb je de link naar de meeting al geopend?" De link naar wat? Welke link? Ik zie alleen maar een kink...

 

En zo gaat het oeverloos verder tot het contact eindelijk tot stand is gekomen. Je zit in een meeting. Die je normaliter zou voorzitten. Maar om begrijpelijke redenen vinden de deelnemers dat geen goed idee. De aangewezen beheerder hanteert de techniek terwijl jij zoekt naar de agenda. "Mailbox, Rik. Vorige week gestuurd." Eu-huh. Het hele beeldscherm wordt in beslag genomen door vierkantjes met de afbeeldingen van je gesprekspartners, dan kun je toch niet zoeken? Dan maar uit het hoofd.

 

Eerst even de gedachte dat sommige gesprekspartners alleen een overhemd en een boxershort dragen van je afzetten. Niet letten op de peuter die overduidelijk met zijn vingertje naar de jeuk aan zijn hersentjes beweegt.

 

Vervolgens signaleer je dat iemand de camera consequent verwart met het midden van het beeldscherm. Ha! Die snapt het dus nog minder dan ik. Ik kijk tenminste de mensen recht in de ogen. Ze blikken tenminste aandachtig terug terwijl ik aan het woord ben. Hé, er staat een streep door een icoontje met een roeptoeter. Da's handig. Daarom kan ik dus ongehinderd en zonder onderbrekingen uitpraten. Meteen gebruik van maken! Bliep! Een berichtje van de jongste bediende. "Rik, je microfoon staat uit. En ik denk jouw geluid ook." Bliep. Bliep. Bliep. Het hele team is uiterst behulpzaam. Tja. Het nieuwe normaal is next level nederigheid.

 

Een positie die wel past bij het Zaanse bedrijfsleven. Of je tandarts bent, een groot transportbedrijf runt, gestart met een bierbrouwerij of, doe eens gek, notaris bent, we verstaan allemaal de kunst van het ondernemen. Van snel wenden en afweren, aanpassen en anticiperen. Omstandigheden het hoofd bieden en oplossingen zoeken. Maar we zijn wars van poeha. Trots op hetgeen bereikt is, maar toe even zeg, geen kapsones. Zaankanters zijn gewend aan kritiek en correctie. Zelfs van de jongste bediende. Respect voor iedereen en ontzag voor niemand. Daar kunnen ze elders nog veel van leren. Want of je de baas bent van het Wilde Westen of een kikkerlandje bestuurt. Hoogmoed komt voor de val.

 

Hartelijke groet,

 

 

 

 

 

 

Mr. Jacobs VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl