homepage
line

Trendwatcher

Ik moet altijd een beetje lachen als in journaals of die eindeloze stroom praatprogramma's stijlvol gecoiffeerde meneren en mevrouwen vertellen over trends. Zij zijn trendwatchers. Niet te verwarren met influencers. Die 'watchen' geen trends, zij zijn 'trendmakers'. Of 'trendbreakers' als ze plotsklaps hun geloofwaardigheid verliezen door zaken die beter privé hadden kunnen blijven. Nee, die jongens en meisjes raken mij niet. Sterker nog, die beréiken mij niet eens.

 

Trendwatching schijnt een belangrijk fenomeen te zijn binnen de reclamewereld. Heel af en toe bereikt mij een bericht over hoe de consument zich gedraagt op de markt en welke kant deze uitdrijft. Nu verkoop ik geen soda of zuivel, dus houd ik mij met andere dingen bezig dan hoe de gezondheidsmanie zich ontwikkelt en zich verhoudt tot dat soort producten. Ik houd mij bezig met de 'facts of life' waar de voorspellende factor zich niet bezighoudt met het 'of', maar met het 'wanneer'.

 

Toch heeft zelfs het eeuwenoude notariaat met innovaties te maken. Het levenstestament bijvoorbeeld. Een zelfbeschikking die past bij de moderne tijden waarin wij de regie over ons leven zoveel mogelijk vasthouden. Op begin en einde hebben we immers geen invloed. Alles daartussenin is een keuze, zo prediken de trendwatchers en levensgoeroes. Dat weten wij notarissen al honderden jaren. Je wordt geboren en gaat een keer dood. Hoe je de wereld achterlaat en over welke zekerheden je beschikt, bepaal je zelf. Zelfs in godvruchtiger tijden wist men dat Onze Lieve Heer wel iets anders aan het hoofd had dan erfeniskwesties of eigendomsconflicten tot een juiste oplossing te leiden.

 

Waar mens en maatschappij veranderen, evolueert ook onze dienstverlening. Op het gebied van echtscheiding bijvoorbeeld. Toch een fenomeen van alle tijden, maar wat pas de laatste decennia tot een algemeen recht verworden is. Nu zit er niet veel dynamiek in de besluitvormende macht, soms zijn de regels in ons aller ogen wat ouderwets en rigide. Hoe je deze toepast en vertaalt, heeft echter wel degelijk een houdbaarheidsdatum. Ik ben zelf inmiddels gekwalificeerd als scheidingsbemiddelaar. Niet om therapie te geven, alsjeblieft niet zeg. Maar wel om te zorgen dat alle partijen overtuigd raken dat er eerlijke en billijke afspraken zijn te maken. Dat je om te ontvangen ook wat moet geven. Dat er een houvast is voor de toekomst. Datzelfde geldt voor die andere verbintenis, het zakelijk partnerschap. Als register mediator leid ik een breuk zoveel mogelijk in goede banen.

 

Met de kennis van nu en in de wetenschap dat goede resultaten in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Ook een notaris moet innovatief blijven in zijn of haar intenties. Scherp blijven op kwaliteit en klantvriendelijkheid. Benaderbaar zijn en blijven. Virtueel of 'in real life'. (IRL zeggen influencers. Duurde even voordat dat bij mij landde.)

 

Tja, ik ben niet de eerste die iets nieuws oppakt en voorspellen is niet mijn ding. Wensen, dat doe ik wel. Voor u, beste lezer, en de uwen: een heel gezond en gelukkig 2021!

 

Hartelijke groet,

 

 

 

 

 

 

Mr. Jacobs MfN VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl