homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Size matters

Rik Jacobs Size matters

 

Breek me de bek niet open over groei. Al is dat letterlijk geprobeerd. Ik kan u melden, beste lezer, dat vloeibaar voedsel uitstekend voor de lijn is. Zodra de medicatie echter het gerstenat weer toelaat, en de bijbehorende kaas, worst en chips ook weer met smaak weggekauwd kunnen worden, ligt het ooit zo felbegeerde streefgewicht alweer een paar kilo's achter me.
 

Behoudend en op de achtergrond

Groei was eigenlijk nooit een thema voor een notaris. Ja, de stapels dossiers en hoeveelheid vergrendelde kasten namen toe. Maar een notaris op overnamepad kwam eigenlijk nauwelijks voor. Tot nog maar een generatie terug was het notariaat behoudend en op de achtergrond. Tot ver na de pensioengerechtigde leeftijd kon de notaris mee, net als de huisarts en meneer pastoor. Dat is natuurlijk bewonderenswaardig, onze lichting keek huizenhoog op tegen meester Erik Schwarze, die tot aan zijn overlijden vlak voor zijn 80e verjaardag 'zijn' dossiers met toewijding bleef behandelen. Maar tijden veranderen en vragen om een nieuwe zakelijkheid. Het notariaat is ook een onderneming. Met kantoren, medewerkers, fiscale en andere verplichtingen... het brood op de plank krijgt steeds dunnere sneetjes en, als je niet oppast en anticipeert, ligt er de volgende maand nog maar een kapje. En volgend jaar alleen nog maar kruimels... Klinkt u bekend in de oren, neem ik aan?

 

Ondernemende notarissen

Zaannotarissen heeft het geluk - en ook het lef, dat mag ik wel zeggen van onszelf, toch? - gehad dat de voorgaande generatie notarissen van plan waren ook daadwerkelijk van hun pensionering te gaan genieten. Zo konden wij de portefeuilles overnemen van Nico Vanderveen, Fred Hofman en Jan Lamers. Vincent Bos sloot zich, nadat Sybold Edzes zich terugtrok uit hun gezamenlijke maatschap, aan bij Ferry Kurk en mij.

 

Voor de hele Zaanstreek

Zo ontstond een maatschap met drie kantoren, drie notarissen, kandidaten, notarieel-juristen en een heel team aan ondersteunende medewerkers. Pittig maar noodzakelijk om alle specialisaties op familiair - en ondernemingsrecht adequaat in te vullen. Wij houden inmiddels kantoor in Zaandam, Wormerveer en in de Watertoren in Assendelft, waarmee we de hele Zaanstreek kunnen bedienen. En de hele Zaanstreek kunnen zien want het kantoor ligt op de negende verdieping. Dat zie ik een beetje als mijn persoonlijke groei want uw gelukkige meester Jacobs mag hier zetelen.

 

Klaar voor morgen

Teruglezend vliegt het schaamrood mij naar de kaken. Zo onbescheiden opsnijden over de groei van je eigen onderneming is not done. Zeker niet binnen het notariaat. Maar laten we wel wezen, ambities als 20.000 nieuwe woningen en 65.000 meer inwoners voor Zaanstad vragen om continue monitoring van je capaciteiten en kwaliteiten. Voorbereiden op de toekomst, waarin informatietechnologie en databases van groeiend belang zijn om de menselijke maat, die zo hoort bij ons vak, te kunnen blijven bieden. Misschien heb ik deze zo genereus ter beschikking gestelde ruimte schandelijk gebruikt om te preken voor eigen parochie. Geloof mij, met de beste bedoelingen en alleen om mijn punt te maken.

Size matters...

 

 

 

 

 

 

mr. H.J. Jacobs (Rik)
r.jacobs@zaannotarissen.nl