homepage
line

Poehpoeh, hèhè

 

Elke ondernemer zal dit hartgrondig met me eens zijn. Dagelijkse dynamiek, gecombineerd met een mespuntje stress en een scheutje paniek. Beslissingen nemen, soms in een split second. Tussen de bedrijven door. Slechte besluiten terugdraaien. Drol inslikken en soms je ego parkeren. Luisteren terwijl je wilt schreeuwen. Beseffen dat een proces in jouw hoofd allang gaande is terwijl een ander pas net aanhaakt. Kunnen inhouden en vertragen.

 

Elke dag beseft de ondernemer dat het allemaal niet vanzelf gaat. Af en toe gaat dit gepaard met een verlangen naar zorgeloosheid. Gewoon doordeweeks op hetzelfde uur beginnen, broodtrommel onder de bagagedrager, elke dag een vaste routine en op tijd weer naar huis. Geen verantwoordelijkheden, geen vakliteratuur en vooral niets onverwachts.

 

Ik wou dat ik het kon. Precies zoveel werk aannemen als je nodig hebt om te overleven, varen op je routine en de rest van de dag achterover leunend de klok richting borreltijd kijken. Tevreden zijn met een zesje, zeg maar. Zo zit Meester Jacobs natuurlijk helemaal niet in elkaar! Die staat alleen maar af en toe eens stil om te kijken waar de rest blijft. Althans, dat verwijt krijg ik nog wel eens. Maar hallo, ik heb de dood in de ogen gekeken. Ik haal alles uit het leven wat erin zit. En bij mijn leven hoort ook mijn onderneming.

 

Ik hou van mijn vak. Ben notaris in hart en ziel. Elke wetsverandering, bijzondere jurisprudentie en nieuw aandachtsveld geven weer nieuwe prikkels. Ik waak echter voor te veel routine.

 

Stilstand is achteruitgang.

Zo. Voordat u nu denkt dat ik onlangs nog een motivatiecongres of zoiets heb bezocht, ik denk oprecht dat het leven kansen uitreikt en dat je die moet grijpen. Daar moet je jezelf als ondernemer dwingen alert op blijven. Soms is het momentum al voorbij voordat je er erg in had. Zeker in drukke perioden. Productie draaien, kantoor managen en ook nog zoveel mogelijk nieuwe klanten binden, de hele santemekraam kan je zo opslokken dat zelfs de gedáchte aan innovatie al rode vlekken in de nek veroorzaakt. Heb ik ook.

 

Toch probeer ik altijd een open vizier te houden voor ontwikkelingen en mogelijkheden. Ik zit niet voor niets hoog in de Watertoren, één van onze drie fantastische locaties. Probeer met zo'n uitzicht maar eens narrowminded te blijven!

 

 

 

 

 

 

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs MfN VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl