homepage
line

MJOP

 

Oei. Er zijn stevige wetswijzigingen op komst ten aanzien van echtscheidingen. In 2020 wordt de partneralimentatie versoepeld naar de helft van het aantal huwelijksjaren met een maximum van vijf jaar. Heel andere koek dan de twaalf jaren die daar nu nog voor staan. Dat wordt het komend jaar op een houtje bijten voor deze notaris. Die paar maanden houdt de meestverdienende helft van een duo nog even stevig de kaken op elkaar. Op de kiezen bijten is een investering in je financiële toekomst. Am I out of business?

 

Welnee.

Ik maak me er echt geen zorgen over dat we de tweede helft van 2019 met de vingers op de lege vergadertafel zitten te trommelen. Ook verwacht ik niet dat juist het omgekeerde gebeurt, dat we de toestroom van convenantaanvragen niet aankunnen omdat de minstverdienende partij ineens haast maakt om nog even aanspraak op de langlopende alimentatieverplichting te kunnen maken. Zo zit het leven niet in elkaar.

 

Een scheiding is een pijnlijk proces waar de emoties dicht onder de oppervlakte liggen. Uit zuiver zakelijke overwegingen nog een tijdje doormodderen past daar niet bij. De plug versneld uit je relatie trekken omdat je verwácht dat je huwelijk na 1 januari sowieso sneuvelt, lijkt me ook geen reële situatie.

 

Zolang er mensen trouwen, zullen er ook mensen scheiden. Ruim een derde van de huwelijken strandt, het percentage ex-echtelieden dat partneralimentatie krijgt toegewezen bedraagt vandaag de dag rond de 15 procent. En dat percentage slinkt met de dag dat financiële zelfstandigheid van vrouwen (sorry dames, in slechts één procent van de gevallen ontvangt de man partneralimentatie) toeneemt.

 

Toch is de wetswijziging zo gek nog niet. We kunnen met elkaar nog zulke goede afspraken maken maar als een van de partijen onverhoopt in een uitkerings- of zelfs bijstandssituatie terechtkomt, door werkloosheid bijvoorbeeld, dan gaat de geldgever met de wet in de hand toch nog even verhaal halen bij de ex. Je wil het niet. Jouw ex wil het ook niet. Maar als de staat moet bijspringen en er ergens nog een geldboom is waaraan geschud kan worden, dan gebeurt dat. Punt. Je kunt financieel nog twaalf jaar aan elkaar vast blijken te zitten.

Tot 1 januari 2020, de verwachte invoerdatum van de wetswijziging. Na die datum is dat nog maar maximaal vijf jaar. Het werd tijd.

 

Er zijn uitzonderingen. Wie langer dan vijftien jaar getrouwd is en binnen tien jaar de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, kan tot de AOW aanspraak maken op partneralimentatie. Vijftigplussers hebben na een huwelijk van vijftien jaar recht op tien jaar geldelijke ondersteuning van de meestverdienende ex-partner. Bij stellen met kleine kinderen kan de partneralimentatie gelden tot het jongste kind twaalf jaar wordt.

 

Scheiden doet zeer. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Dit wetsvoorstel maakt het niet gemakkelijker of moeilijker om zo'n ingrijpende beslissing te nemen. Wat het wel doet, merk je later. Als je eroverheen bent. Je bent sneller van elkaar bevrijd.

 

 

 

 

 

 

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs MfN VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl

 

* meerjaren onderhoudsplan.