homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Live and let die

Notaris Rik Jacobs

 

1 december 2017

Drie helden. Bond, Beatles en Guns & Roses. Alleen de eerste blijft eeuwig leven. Voor altijd een kloeke vijftiger met de looks van een veertiger, onweerstaanbare aantrekkingskracht op twintigers en de seksdrive van een tiener.  Als we dáárvoor konden tekenen, had ik de akte zeker op mijn repertoire!

De realiteit is anders. Paul McCartney wordt ouder, daar brengt geen lieve cent, plastisch chirurg of vierde leg verandering in. En ach, Axl en Slash slijten gewoon hard.

Wij blijven ook niet eeuwig leven, we zijn ook niet altijd jong. Sterker nog, sommigen van ons worden zelfs niet oud. De tijd kunnen we niet stilzetten. Dat betekent niet dat we er niet bij stil kunnen stáán.

U, beste lezer, heeft verantwoordelijkheden. Een eigen onderneming, met of zonder personeel, want u leest de ZaanBusiness, en misschien ook een partner en kinderen. Een huis met een hypotheek en, wie weet, ook een zakelijk krediet. Debiteuren, crediteuren, verplichtingen... Kennis, netwerk, afspraken... En dan gebeurt er wat. U gaat dood.

Een verdrietig maar duidelijk gegeven. Als er geen testament is, voorziet de wet in de gang van zaken. De wettelijke erfgenamen, partner en kinderen, bepalen hoe er met uw nalatenschap wordt omgegaan. Hoe dat met het bedrijf zal gaan, is een vraag die u zichzelf  op dit moment zou moeten stellen.

Maar stel, het loopt anders. U gaat níet dood maar raakt wilsonbekwaam. Tijdelijk, bijvoorbeeld na een incident. Of permanent, wat ook weer snel of gelijdelijk, zoals bij dementie, kan gaan. Een scenario waar we allemaal van gruwen maar helaas zien we het nogal eens gebeuren. "Als ik begin te kwijlen, dan zet je mij maar in mijn Komo-pak bij de boom, hoor." Gekscherend gezegd maar wel met een serieuze ondertoon. Alleen, in Nederland gelden strenge regels voor het beschikken over leven of dood. Wel is het mogelijk om in een levenstestament vast te leggen wie in een dergelijke situatie volmacht heeft om met artsen over uw gezondheidstoestand te praten, en ook een stem heeft in de spreekwoordelijke stekker, maar deze kan niet zelfstandig beslissen wanneer het moment gekomen is. Er staan altijd artsen aan de basis. Het is dus een misvatting om te denken dat in het levenstestament alvast de euthanasie geregeld kan worden.

Met een levenstestament geeft u de touwtjes in handen van degene, die ú kiest, die ú vertrouwt en capabel genoeg vindt om uw kinderen op te voeden, uw financiën te regelen, uw medische begeleiding te doen en uw zaken te behartigen. Die gevolmachtigde kan uit verschillende personen bestaan. Want vind maar eens iemand die al uw kwaliteiten en talenten in dezelfde mate in zich verenigt!

Mijn excuses dat ik u heb opgezadeld met dit zware onderwerp. Laat ik dan maar afsluiten met die onstervelijke held: James Bond, ook een executeur maar dan anders. en die andere titel. Die Another Day. Amen.