homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Droomstart

notaris Rik Jacobs

 

1 februari 2017

Het zal u niet verbazen dat wij aan onze notarisburelen geregeld moeten duiken voor opspattend enthousiasme. De keren dat met trots het uitgevonden wiel getoond werd, zijn niet te tellen. Geld haal je bij de bank, realiteitszin haal je bij de notaris. Nu heeft toevallig deze notaris een grenzeloze fantasie en kan dus heel ver meegaan in de utopieën van een ander. Want wie ben ik om te bepalen of juist dit specifieke wiel niet over onnavolgbare en unieke eigenschappen beschikt?

Wie het starten van een eigen bedrijf serieus aanpakt, en dat doe je als je bij de notaris komt om te overleggen over de beste structuur en vorm, vergroot aanmerkelijk de slagingskans. Het is gewoon goed om even stil te staan bij de verschillende rechtsvormen. Wordt het een eenmanszaak of een bv? Wat betekent dat fiscaal? Welk risico ben je bereid te nemen, ook privé?

Start je een onderneming met anderen? Dan wordt het helemaal cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over fiscaliteiten, verdiensten, privébelangen en uiteraard de wederzijdse rechten en plichten. Voordat die vastliggen en je gepind bent op, achteraf gezien, een niet zo handige constructie.

In een land vol voetbaltrainers en weercoaches past de notarispet niet iedereen. Gelukkig niet, zeg. We hebben niet voor niets jarenlang in de boeken gezeten voordat we ons ook maar mochten voorbereiden op dit mooie vak. En nog steeds vormt studie een verplicht nummer om meester te kunnen blijven. Dat er welwillende amateurs zijn die graag hun kennis en ervaring delen met de starters, dàt juich ik alleen maar toe. Je kunt niet genoeg informatie krijgen in dit stadium. Maar met de snel veranderende juridische wetgeving en fiscaliteiten moet je daar toch voorzichtig mee zijn. Houd het op de bedrijfstechnische zaken, zoals debiteuren en crediteuren, voorraadbeheer, machineparken en dergelijke. Daar heb ik weer geen verstand van en laat ik graag aan anderen over. De notaris zegt namelijk alleen iets als hij of zij het zeker weet. Die houdt de precedenten in de gaten, en past gewijzigde regelgeving correct toe in de praktijk.

Maar wat ik nog het allerbelangrijkst vind? Krijg je een advies van een notaris, dan kun je ervan op aan dat deze volkomen objectief is. Want het kan zomaar verkeren dat een advies onbewust toch wordt ingegeven door een ander belang dan dat van de starter. Onbewust, zeg ik, heel bewust. Maar toch... Iedereen, die te maken heeft met een startende ondernemer, heeft een bepaalde mate van partijdigheid. Heeft een belang bij de ondernemer, linksom of rechtsom. Of het nu een familielid is, een vriend, de partner, een zakelijk contact, een geldschieter of een combinatie van hierboven genoemde relaties is... De notaris bewaakt en bewaart altijd de neutraliteit.

De oprichting van een nieuw bedrijf is altijd weer een feest. Kersverse ondernemers staan te trappelen om aan de gang te gaan, met een kick-start. Verstandige kersverse ondernemers komen eerst langs de notaris, laten zich goed informeren en adviseren, en maken dan een droomstart. Wie komt volgens u het verst?