homepage

WONEN EN WERKEN IN EEN LEVENDIGE OMGEVING

line

Beste maatjes

notaris Rik Jacobs

 

1 juni 2017

Onlangs kreeg ik een zaak onder handen die ik wel met u, trouwe lezer, móet delen. Het gaat over onderling vertrouwen en de beste bedoelingen...

Onvrede met de baas en belabberde werkomstandigheden brachten drie collega's op het idee om kennis en kracht te bundelen en een eigen bedrijf te starten. Samen dekten ze het hele scala aan benodigde vaardigheden: de één had de klanten, de tweede beheerste de techniek en het talent van de derde lag in een combinatie hiervan. Filosoferen, onder het genot van een biertje, over een mooie toekomst resulteerde in concretisering van de plannen. De meisjes gaven hun zegen, de knopen werden geteld en het bedrijf kon beginnen.

De mannen spraken af om een maatschap op te richten. Gelijke inbreng, alledrie dezelfde beloning en het volste vertrouwen in elkaars inzet.

Auto, telefoon, laptop en arbeidsongeschiktheidsverzekering werden beschouwd als privézaken dus dat de één in een Tesla reed en de ander in een stokoude Seat vormde geen belemmering. Huizenhoge hypotheken of persoonlijke leningen kwamen niet aan de orde, net zo min als eventuele huwelijksvoorwaarden. Dat had toch niets met werk te maken?

Het nieuwe bedrijf kon bogen op een schat aan ervaring en gemotiveerde ondernemende geesten. De cliënten wisten hen dus ook al snel te vinden en de onderneming groeide binnen twee jaar uit tot een bedrijf met 15 goed betaalde fte's, die gehuisvest werden in een fancy kantoorruimte op een A-locatie.

De maten hadden het goed gezien en knikten elkaar dan ook tevreden toe tijdens de maandelijkse meetings. Onderling ging het uitstekend, ze kwamen overeen een buffer op te bouwen van minimaal een jaar operationele kosten en salarissen. Tot die tijd hielden ze hun eigen inkomen op het peil waar ze van het begin af aan alledrie tevreden mee waren. Nog fiscaal-vriendelijk ook...

Nu weten we allemaal, één op de drie liefdesrelaties sneuvelt. Die wet ging helaas hier ook op. Eén van de maten kondigde aan te gaan scheiden. Zijn collega's leefden mee en gaven hem alle tijd en ruimte om zich op persoonlijk vlak te herpakken. De werkrelatie was immers uitgegroeid tot vriendschap al had de ongelukkige echtgenoot nooit eerder gerept over zijn huiselijke besognes. Werk en privé hielden ze tenslotte gescheiden.

De toekomstige ex had daar weinig boodschap aan. Zij stelde dat het kapitaal van de onderneming voor eenderde van haar echtgenoot was en dus voor de helft van haar... Kom maar op met die centen!

Ineens werd duidelijk dat de privésituatie wel degelijk van invloed is en zelfs een onderneming bedreigt. Want stel dat één van hen plotseling komt te overlijden? Ga je een gevecht om het erfdeel leveren met een weduwe? Of stel dat er persoonlijke schuldeisers verhaal op de zaak komen halen? In de vorm van executoriaal beslag bijvoorbeeld? Het onderlinge vertrouwen wankelde, want wat had jíj nog niet verteld?

Gelukkig kwam één van hen op het idee om gezamenlijk naar deze notaris te komen en nu is alles geregeld. Zij een zekere toekomst, ik een goed verhaal...