homepage
line

Als de wal het schip keert

 

Vanuit een wat bizarre situatie schrijf ik deze column. Enerzijds de beklemming die ons allemaal in de greep houdt nu het Coronavirus niet oplost of wegwaait. Aan de andere kant geeft het even lucht om ons te kunnen beperken tot het hoogstnoodzakelijke. De snelheid wordt teruggeschroefd, discussies verstommen en we keren massaal terug naar onze veilige havens. Thuis.

 

Of je nu 100 mag of 130. Tja, er is toch geen hond op de weg. Alleen zij die ons bevoorraden en zorgen dat we niet in onze huizen vervuilen of verkommeren nemen deel aan het verkeer. Die hadden toch al hun eigen snelheidsregels.

 

Dan de Hollandse comeback van de Formule1. Je kunt het een fantastisch sportief evenement vinden of je bent faliekant tegen dit vliegende, rijdende en vervuilende circus. Geen issue meer.

 

De Polderbaan en uitbreidingen van het aantal vliegbewegingen om Schiphol die enorme banenmotor te laten blijven die het is. Commercieel wordt er even niet of nauwelijks gevlogen. Tijdelijke rust in met name het zuiden van de Zaanstreek.

 

Het culturele leven beperkt zich tot Netflix, Videoland en YouTube. Chips op tafel en een biertje, wijntje of colaatje in de hand, languit met z'n allen op de bank. Af en toe een stevige wandeling om de conditie een beetje op peil te houden. Vers fruit, uitgeperste sinaasappelen en groente voor de vitamine C. Ramen zemen, zolder opruimen en eindelijk de boekenkast afstoffen. Gras maaien, hek repareren en een beginnetje maken met het nieuwe terras. Alle klusjes in en om het huis kunnen worden gedaan nu de verjaardagskalender in het toilet plaatsgemaakt heeft voor een extra rol wc-papier. Geen borrelafspraken, geen vriendschaps- of serviceclubmeetings, geen eetclubstress, geen semi-verplichte kopjes koffie met taart over en weer.

 

De factor tijd krijgt een andere dimensie. Geen gehaast om op tijd op school te komen - of te krijgen, zoals wij met pubers ervaren. Over is het gepuzzel om iedereen gevoed en omgekleed aan te laten treden op sportveld of in de gymzaal. De hectiek van het gezinsleven komt tot stilstand. Met moeite houden we wat regelmaat erin. Als je niet direct geraakt wordt door het virus kan deze periode bezinning opleveren. Maar of we ook echt zen worden? Daarvoor zijn de zorgen te groot.

 

Ondernemers worden geraakt. Hard. Bedrijven wegen hun overlevingskansen. Dag na dag. Nu komt het aan op inventiviteit en solvabiliteit. En als het dan moet, dan maar snel en goed. Tegen de tijd dat u dit leest, is de geest hopelijk wel uit de fles. Zijn we met z'n allen door een moeilijke periode gekomen en kijken we - volkomen uitgerust, dat dan weer wel - uit naar het opnieuw opstarten van onze drukke agenda's.

 

Dan hebben we nagedacht over onze kwetsbaarheid, onze angsten onder ogen gezien en, ook heel belangrijk, al onze rommel opgeruimd. Uit ondervinding weten we weer wat echt belangrijk is. Onze gezondheid en die van onze gezinnen. Ons thuis als veilige haven. Het schip gaat ongetwijfeld weer varen, maar nu kunnen we de wal ook waarderen. 

 

 

 

 

 

 

 

Hartelijke groet,

Mr. Jacobs MfN VMN
r.jacobs@zaannotarissen.nl